Základní odrůdy

Celkový počet odrůd révy je nevyčíslitelný. Jen Pierre Gallet jich ve svém encyklopedickém přehledu popisuje téměř deset tisíc.

Další stovky odrůd vznikají pokusným křížením. Od každého z významnějších druhů se navíc odvíjejí desítky různých klonů, jež jsou mnohdy na jiných místech považovány za samostatnou odrůdu.

Základní odrůdy červených a bílých vín

Vinná réva je součástí velké a rozvětvené čeledi rostlin. Všechny klasické odrůdy, z nichž se dělá víno, pocházejí z druhu Vitis vinifera , který má velké sladké plody. Existují tisíce odrůd druhu Vitis vinifera. Odrůda révy je základem charakteru každého z vín, ačkoliv roli hrají i podmínky pěstování a výrobní proces. V současné době je ve Francii velký počet druhů odrůd:

CABERNET – SAVIGNON

  • Jedna z nejslavnějších odrůd na světě, tradiční v oblasti Bordeaux – Medoc nebo Haut-Medoc (levý břeh řeky Gironde)
  • Stará francouzská odrůda vznikla přirozeným opylením odrůdy Cabernet Franc  odrůdou Sauvignon
  • Nutnost slunečního svitu min. 1500 hodin za rok
  • Bobule vinné révy jsou malé, ale se silnou slupkou (chrání  kvalitu bobule před přehnanými srážkami a drobnými jarními mrazy)
  • Příklad : Margaux, Pauillac, St.Julien, St.Estephe, Medoc Listrac
     

CABERNET FRANC

  • Původní cabernetová odrůda, která se nachází  především v oblasti Bordeaux a v údolí kolem řeky Loiry, což je oblast Val de Loire
  • Tato odrůda je náchylnější k chorobám jako jsou padlí a plísně Botrytis
  • Sklízí se o pár dní (cca 10 dní) před Cabernetem Sauvignon
  • Vína z oblasti Val de Loire  s odrůdou Cabernet Franc jsou více ovocnější a můžou být na pití jak mladá, tak i na delší uskadnění
  • Příklad : Chinon, St.Nicolas Bourgueil
     

MERLOT

  • Tuto odrůdu nejčastěji najdeme opět v regionu Bordeaux, ale na pravém břehu řeky Garonne
  • Ke svému správnému růstu potřebuje jílovito-vápenitou půdu
  • Opět je to víno, které může být konzumováno jako mladé, ale pokud se uskladní,  slibuje ještě větší gurmánský požitek ze své proleželé chuti
  • Z této odrůdy se většinou vyrábějí vyhlášená vína s vysokou kvalitou
  • Vyznačuje se vůní černého ovoce, švestek, koření
  • Příklad : Saint Emilion, Pomerol, Fronsac
     

PINOT NOIR

  • Světově rozšířená odrůda, kterou ve Francii nalezneme nejhojněji  v oblastech Burgougne, Alsace, Val de Loire a v oblasti Champagne.
  • K pěstování potřebuje ideální podmínky, je náchylnější k různým chorobám, hnilobám,mrazům a vlhkosti.
  • Daří se jí lépe v mírném podnebí s vápenitou půdou a dostatkem tepla, aby hrozny dozrály a dosáhly přirozené kyselosti.
  • Tato odrůda se zpracovává buď samostatně a nebo lze kombinovat s ostatními odrůdami jako jsou např. Chardonnay nebo Pinot Meunier.
  • Slupka bobulí je tenká a obsahuje malý obsah tříslovin a barviv.
  • Je jednou z hlavních odrůd  Champagne a právě charakteristika šampaňského závisí na poměru odrůdy Pinot Noir.
  • Znamenitě se hodí k pokrmům z divoké drůbeže a k telecímu.
  • Příklad : Sancerre, Crémant de Loire, Touiraine
     

SYRAH

  • Velmi stará ušlechtilá odrůda, kterou nalezneme hlavně v údolí řeky Rhóny, oblast Vallée de Rhône, Languedoc – Rousillon
  • Vyrábějí se z ní aromatická, tmavě zbarvená  plná vína, která mají dlouhou životnost, zvláště zrají-li  v dubových sudech.
  • Mladá vína jsou bohatá na třísloviny a vyplatí se je uložit nejméně na 3 roky.
  • Zralý  Syrah má vůni po černém rybízu s nádechem cedru a směsi koření.
  • Podáváme k jídlům  typu hovězího, jehněčího, zvěřiny a kachny
  • Příklady : Hermitage, Côte Rotie, St.Joseph, Corbières, vína Pays d´Oc  (Languedocká oblast)
     

GRENACHE

  • Druhá nejrozšířenější odrůda na zemi, charakteristická pro vinné oblasti Středozemního moře, tj. oblast Vallée de Rhône
  • Nevadí jí parná vedra a nabízí vína s vysokým obsahem alkoholu.
  • Hrozny  mají málo tříslovin, a tak bývá víno často scelováno s révou s vysokým obsahem tříslovin, jako jsou Cabernet Sauvignon, Syrah nebo Mourvèdre což všem odrůdám prospívá.
  • Má ovocnou vůni s příměsí čerstvého aroma černého pepře.
  • Často se používá jako partner k míchání pro lehká červená vína, která se musejí vypít jako mladá.
  • Víno z této odrůdy se dobře hodí ke středomořské kuchyni, k jehněčímu nebo drůbežímu masu nebo k luštěninám
  • Příklady : Châteaunef-du-Pape, Gigondas
     

GAMAY

  • Největší zastoupení v oblasti Bourgougne
  • Z hroznů této odrůdy se vyrábí Beaujolais, představuje více než polovinu veškerého v Bourgogne vyrobeného vína
  • Kasické hroznové víno Beaujolais je vždy ve spěchu, brzy vyžene, brzy kvete, brzy zraje a i při lisování jde vše hrozně rychle. Beaujolais Nouveau přichází na trh třetí čtvrtek v listopadu, což je jen několik týdnů po sklizni.
  • Obsahují málo taninu (tříslovin).
  • Vína lisovaná z Gamay jsou jednoduchá, lehká červená vína s ovocnou chutí, vhodná ke konzumaci, dokud jsou mladá a svěží.
  • Příklad : Beaujolais

CHARDONNAY 

  • Nejpopulárnější bílá odrůda na světě, tradiční v oblasti Bourgogne
  • Jedná se o velmi nenáročnou odrůdu, snadno se pěstuje, zpracovává i prodává. Může mít jak chudou a kyselou půdu tak i studené a vlhké podnebí s nedostatkem slunečního svitu.
  • Je jednou ze tří odrůd, z nichž se dělá šampaňské.
  • Vína z této odrůdy jsou lehká a suchá s mírně jablečnou vůní a chutí nebo středně až plně máslová, což závisí na místě původu.
  • Vína Chardonnay jsou výborným společníkem k rzbím pokrmům, pečenému kuřeti a bílému masu.
  • Příklad : Chablis
     

SAUVIGNON BLANC

  • Nejčastěji k nalezení po obou březích řeky Loiry – tedy oblast Val de Loire a také oblast Bordeaux
  • Z těchto hroznů se dělají bílá vína, která jsou většinou velmi suchá a k pití vhodná mladá.
  • Intenzivní aroma připomíná čerstvou trávu či angrešt, díky čemuž se dají snadno rozpoznat.
  • Podávat k tučným rybám, rajčatovým pokrmům a ke kozímu sýru.
  • Příklad : Pouilly-Fumé, Sancerre
     

CHENIN BLANC

  • Klasická odrůda vyskytující se především v údolí Loiry – opět oblast Val de Loire.
  • Pro tuto révu, která k plnému dozrání potřebuje spoustu slunce, je typický vysoký obsah kyselin, ačkoliv jsou vína sladká.
  • Je to enormně mnohostranná odrůda, dává suchá svěží vína s ovocnou chutí k běžnému pití, ale také nasládlé speciality.
  • Plody mají tenkou slupku a vysoký obsah cukru.
  • Suchá vína jsou vhodná jako aperitiv, klehkým rybím pokrmům nebo salátům. Sladká  k ovocným dezertům.
  • Příklad : Vouvray, Saumur, Coteaux du Layon, Savennières
     

SÉMILLON

  • Tato odrůda pochází z oblasti Bordeaux.
  • Hrozny jsou vzhledem k tenkým slupkám bobulí často napadány ušlechtilou plísní šedou (Bortytis cinerea)
  • Často bývá scelováno pomocí odrůdy sauvignonu blanc a potom patří  k nejslavnějším jemně sladkým bílým vínům na světě (Chateau d´Yquem)
  • Suchá a scelovaná vína jsou nejlepší mladá, ale mnohá sladká vína zráním získávají.
  • Suchá vína z této odrůdy se znamenitě hodí k rybám a korýšům, sladká  ke kmínovým polévkám a sýrům typu rokfóru
  • Příklad : Sauternes, Barsac
     

RISLING

  • Původem německá odrůda, která se zabydlela ve Francii v oblasti Alsace.
  • Pestrá paleta jemných bílých vín od extra suchého po velmi sladká. Nejkvalitnější a zároveň velmi sladká vína se opět dělají z botrytizovaných hroznů ryzlinku (napadení ušlechtilou plísní Bortytis)
  • Jsou lehká s nízkým obsahem alkoholu , avšak s výraznou chutí a vůní a dlouhou životností.
  • Suché ryzlinky si člověk nejlépe vychutná k jednoduchým pokrmům nebo sólo, velmi sladké k desertům a polosuchá vína k tučné drůbeži a ke kuchyni Dálného Východu
  • Příklad : Riesling