Syrah

Tmavá, kořenitá a rozmanitá odrůda s plným potenciálem. Takový je Syrah. Odrůda Syrah se v Jihoafrické republiceSeverní Americe a Austrálii přezdívá Shiraz. Barva Syrahu je tmavší ve srovnání s odrůdou Cabernet Sauvignon a obsahuje vysoké množství povzbuzujících antioxidantů. V chuti lze ucítit variaci tmavého ovoce, od sladkých borůvek až po pikantní černé olivy. Při ochutnání k Vám nejprve zamíří tóny punče, který se zužuje a následuje pikantní pepřový nádech.

Syrah se pěstuje prakticky ve všech významných vinařských oblastech světa, dominuje ale Francie, kde se Syrah hojně vyskytuje ve vinicích Côtes du Rhône: Cornas, Hermitage, St. Joseph a Côte-Rôtie. Nezanedbatelný podíl vinic se Syrahem se nachází také v AustráliiŠpanělskuArgentině a Jihoafrické republice.

Rozdíly v chuti Syrahu určuje také to, zda pochází z Evropy anebo Nového světa. Syrah pocházející z Itálie a Francie má tendenci obsahovat vyšší podíl kyselinky a vyznačuje se zemito- bylinným aromatem. Naopak Syrah z Nového světa (Austrálie, Severní Amerika a Jihoafrická republika) jsou obvykle ovocnější s více kořeněným rázem. Konečná chuť tedy u Syrahu velmi závisí na tom, z jaké části světa pochází. Typickou vůní, která se u Syrahu objevuje, zahrnuje tóny fialek, švestek, pepře, čerstvého masa a lékořice.

Shiraz (Syrah) dokonale ladí k červenému masu, z hovězího lze doporučit úpravu ve formě steaku anebo roštěné. Víno se také skvěle doplňuje s jehněčím nebo zvěřinou s úpravou středomořských bylinek. Nebojte se ale při kombinaci jídla se Syrahem experimentovat. Víno se díky své rozmanité chuti s jemnými niancemi hodí rovněž k cheesburgeru s modrým plísňovým sýrem a také ke grilovanému masu.

Autor příspěvku: admin

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *