Růžové víno

Růžové víno je nejstarším typem vína v naší historii. Objev červeného vína se datuje jen do 17. století. Od té doby víme, že barva vína je výsledkem délky macerace slupek hroznů v moštu. Čím déle, tím tmavší víno. Naštěstí toto poznání neohrozilo výrobu růžového vína.

Popularita růžového vína je v posledních letech nepřekonatelná. Zejména v letních měsících je rosé svěží a vynikající!

Obvykle se vyrábí z červených hroznů, někdy v kombinaci s bílými hrozny a za svou barvu vděčí době, po kterou se slupky z modrých hroznů macerují v moštu. Čím déle, tím je víno červenější a chuť intenzivnější. V momentě, kdy je odstín růžové barvy uspokojivý se začně s lisování, až jsou slupky a šťáva od sebe odděleny. Nízký obsah tříslovin, které pocházejí ze slupek, semen a stonků, dávají růžovému vínu jeho svěží a lehký chrakter.

Proces zrání

Existují dva způsoby zrání. Buď se použije stejný postup jako u bílého vína nebo postup odvozený z přípravy červeného. V prvním případě se modré hrozny lisují na přímo jako u bílého vína takovým způsobem, že slupky pouští barvivo ve velmi omezené míře. V druhém případě se používá tzv. „saignée technique „. „Saigner“ znamená ve francouzštině „krvácet“. V tomto případě vzniká během fermentace a zrání červené víno. Nejlehčí, horní část moštu v nádrži tak se odstraní a tak je zbývající část mnohem koncentrovanější. Zbytek dále kvasí jako bílé víno. Růžové je tady vlastně vedlejším produktem.

Nejlepší růžová vína se vyrábějí ve Francii, a to zejména v jižní Francii a oblasti Loire. Oblast Tavel v Rhône je známá výrobou nejlepších rosé ve Francii. Tato oblast se nachází naproti slavnému Châteauneuf-du-Pape. V Provence se vyrábějí lososově růžová vína a někteří vinaři je stále lahvují do tradiční lahve, která se tvarem podobá amfoře, kterou kdysi Řekové používali ke skladování vína.