Novozélandská vína

Nový Zéland znamená kulturu, čistotu a zeleň a je považován za největšího světového producenta Sauvignonu Blanc a Pinot noir. Ačkoliv zde byla vitikultura představena teprve nedávno, dnes zažívá velmi silnou expanzi. Když se podíváme na výrobu vína, můžeme říci, že je poměrně nízká, zato se vyrábějí vzácnější vína.

Vitikultura je ovlivněna vysokou vlhkostí, nicméně díky bezprecedentní a překvapující houževnatosti místních vinařů zde vznikají světově jedinečné vína.

Nový Zéland se skládá ze dvou ostrovů. Výroba vína byla vždy největší na Severním ostrově, ale pomalu se role obracejí a nyní to je Jižní ostrov, který produkuje nejvíce vína.

Oblast Marlborough

Oblast Marlborough se nachází v nejsevernější části Jižního ostrova a patří k nejoblíbenějším vinařským oblastem. Polovina všech novozélandských vín pochází z Marlborough. Klima je pro zrání hroznů ideální, neboť noci jsou chladné a dny teplé a slunečné. Nejslavnějším bílým vínem z Marlborough je Sauvignon Blanc, který má výrazný, aromatických styl. Sauvignon Blanc z Marlborough se pozná podle aromatického, svěžího a živého charakteru s tóny zelených plodů, citrusů (limetka) a s trochou trávy (zimostráz). Kromě Sauvignonu Blanc je to novozélandské Chardonnay, které je po celém světě známé svou příjemnou chutí. Bílá vína jsou obecně křupavá ale vyvážená, elegantní a intenzivní. Kromě vín z těchto dvou špičkových odrůd se na Novém Zélandu také vyrábí Pinot Gris a Riesling a některá červená vína. Červené víno je nejčastěji vyrobené z odrůdy Pinot Noir. Je lahodně ovocné a většinou je nejlepší, když je ještě mladé.

Autor příspěvku: admin

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *