Německá vína

Německo má historii v pěstování vinné révy čítající přes 2 tisíce let. Nejstarší německé vinohrady pocházejí z oblasti kolem řek Rýn, Necker a Mosel, kde se pěstuje vinná réva dodnes. V 6. a 7. století našeho letopočtu se pěstování vína rozšířilo také na sever a jih Německa. Císař Karel Veliký (742 – 814) vydal výnos, že se v hlubokých lesích bude pěstovat vinná réva původem z Maďarska, Itálie, Španělska, Lotrinska a oblasti Champagne. Toto opatření vedlo k masivnějšímu rozšíření vinic v celém Německu.

Kolem roku 1400 již bylo osázeno na celém území Německa kolem 300 tis. hektarů vinné révy. To je zhruba třikrát více, než je osázená plocha vinicemi v Německu v roce 2017. Třicetiletá válka (1618 – 1648) poznamenala vinařství v celé Evropě. Útlum pěstování vína navíc podtrhly rozšiřující se chmelnice a zvyšování obliby pití piva mezi Němci. Víno se tak stávalo stále dražším a vzácnějším artiklem. Teprve na začátku 18. století se vínu v Německu začalo znovu blýskat na lepší časy. Bohužel, ke konci 19. století zdecimovala původní odrůdy ve velkém phylloxera.

V současné době se v Německu pěstuje víno na 105 tis. hektarech a ročně se vyprodukuje kolem 10 miliónů hektolitrů vína. Díky tomu se řadí Německo na 5. místo na světě dle stočeného vína. Německé vinařské oblasti patří spolu s českými k nejsevernějším na světě, přičemž leží na hranici mezi vlhkým klimatem Golfského proudu na západě země a suchým kontinentálním klimatem na východě Německa. V chladnějším severském klimatu vznikají delikátní, ovocná a především bílá vína. Nejklasičtější německou odrůdou je Riesling, vedle toho také Sylvánské zelené a různé druhy Pinotu. Vína Vás zaujmou skvělou vyvážeností sladkosti a kyselosti.

Autor příspěvku: admin

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *