Jaké víno k masům?

Grilovaná masa

K podávání grilovaného drůbežího masa jsou vhodná především bílá vína typu Rulandské bílé. Ke grilovaným tmavým masům jsou vhodná červená vína. Doporučené odrůdy bílých vín: Pálava, Müller Thurgau, Irsai-Oliver, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Aurelius, Neuburské, Chardonnay, Sauvignon. K tmavým drůbežím masům (krůta, krocan) podáváme červená vína Rulandské modré, Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, André, Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Neronet, Merlot, Alibernet.

Kachna a husa

K pečené kachně nebo huse jsou vhodná především výrazná červená vína. Doporučené odrůdy červených vín: Rulanské modré, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Dornfelder.

Masa hovězí

K podávání studeného hovězího masa a předkrmů z hovězího masa jsou vhodná především červená vína s vyšším obsahem kyselin, typu Frankovka, Zweigeltrebe a André. Ke steakům z hovězího masa jsou vhodná vyzrálá červená vína typu Cabernet Sauvignon. Doporučené odrůdy červených vín: Merlot, Ryzlink vlašský, Rulandské modré.

Maso drůbeží

K podávání lehkých úprav drůbežího masa jsou vhodná především lehká, méně aromatická bílá vína. Kuřecí, krůtí maso a drůbeží polévky podáváme s bílými málo aromatickými víny typu Müller-Thurgau, Pálava. Ke grilovanému kuřeti podáváme vína odrůdy Rulandské bílé, ke smaženému drůbežímu masu je vhodné Veltlínské zelené. Doporučené odrůdy bílých vín: Pálava, Müller Thurgau, Irsai-Oliver, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Aurelius, Neuburské, Chardonnay, Sauvignon. K tmavým drůbežím masům (krůta, krocan) podáváme červená vína Rulandské modré, Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, André, Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Neronet, Merlot, Alibernet.

Maso jehněčí

K jehněčímu masu se hodí především bílá a růžová vína. Doporučené odrůdy bílých vín: Veltlínské zelené, Sylvánské zelené, Zweigeltrebe a Veltlínské červené rané.

Maso skopové

Ke skopovému masu jsou vhodná především červená vína. Doporučené odrůdy: Frankovka, Cabernet Sauvignon, André, Neronet.

Maso telecí

Telecího masa jsou vhodně kombinuje s výraznějšími bílými nebo růžovými víny. Doporučené odrůdy: Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Neuburské, Müller Thurgau, Veltlínské červené rané nebo růžové víno Zweigeltrebe rosé.

Maso vepřové

K vepřovým masům jsou vhodnější plná červená vína. Doporučené odrůdy červených vín: Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, Rulandské modré, André, Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Neronet, Merlot, Alibernet. Doporučené odrůdy bílých vín k lehkým úpravám vepřového masa: Rulandské bílé, Aurelius, Ryzlink rýnský, Chardonnay.

Uzené maso

K uzenému masu se hodí plnější bílá nebo červená vína. Doporučené odrůdy bílých vín: Sauvignon, Ryzlink rýnský. Doporučené odrůdy červených vín: Svatovavřinecké, André.

Zvěřina

Zvěřina se vhodně kombinuje především s vyzrálými červenými víny. K divočině jsou vhodnější vína typu Frankovka, k bažantům pak Svatovavřinecké. Doporučené odrůdy červených vín: Frankovka, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, André, Dornfelder, Cabernet Moravia, Alibernet.

Autor příspěvku: admin

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *