Australská vína

Austrálii lze nepochybně považovat za největšího výrobce vína na světě. Jen v několika dalších zemích jsme v posledních letech mohli zaznamenat tak prudký nárůst vývozu jako v Austrálii. A podobně, jen v několika zemích došlo v nedávné době k tak dramatickému rozšíření ploch vinic jako v Austrálii. Takový dramatický nárůst je téměř všude v Novém světě nedávného data.

Vitikultura má v Austrálii významné postavení jen něco přes půl století. Ještě dlouho po skončení druhé světové války se výroba soustřeďovala převážně na alkoholická anebo sladká vína. Ne že by země neměla vinařskou tradici, s tolika přistěhovalci z evropských vinařských zemí jako jsou Itálie a Německo. Ale jen zlomek vyrobených vína dosahovalo potřebné vytříbenosti. Styl australských vín se nyní radikálně změnil. Klíčovým slovem je ovoce nebo spíše ovocné hrozny.

Vinařské oblasti

Na většině území Austrálie je pro pěstování vína příliš horko a příliš sucho a proto jsou vinice soustředěny v jihovýchodní části země, kde je podnebí nejmírnější. Přesto je většinou nutné zavlažování. Oblasti v blízkosti moře využívají chladivých vlivů.

Odrůdy

Austrálie vyrábí především odrůdová vína a jméno odrůdy je viditelně uvedeno na etiketě. A dále jsou zde nezbytné směsi dvou odrůd. Australskou místní odrůdou je Shiraz. Ačkoliv je Shiraz geneticky identický se Syrahem, je obtížné najít podobnost se Syrahem z oblasti Rhône. Australský Shiraz má svůj vlastní charakter s důrazem na zralé ovoce.

Austrálie produkuje kromě Shirazu také hodně Cabernetu Sauvignon. A i zde platí, že víno má fantastickou sílu a hloubku. Typický Australan s nezbytným ovocem je skutečně směsí těchto dvou odrůd.

Kvůli horkému podnebí by nikdo nečekal, že i Pinot Noir může být velmi zajímavé australské víno. Existuje několik oblastí, které nejsou tak horké a kde je teplota srovnatelná s evropskými oblastmi, jako je Burgundsko.

Bílé odrůdy zahrnují několik dosti překvapivých jmen: Semillon a Ryzlink. Obě odrůdy produkují suchá a ušlechtilá sladká vína, často překvapivé kvality a se stejně překvapující potenciálem k archivaci. Sauvignon Blanc se donedávna pěstoval v Austrálii v malém množství, ale to se v posledních letech dramaticky mění. Dezertní vína likérového typu jako je Muscat, jsou místní specialitou s dlouhou tradicí.

Autor příspěvku: admin

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *